E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: De snaartheorie: consistent raamwerk voor de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?

Evenement

Lezing Putten: De snaartheorie: consistent raamwerk voor de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?
Titel:
Lezing Putten: De snaartheorie: consistent raamwerk voor de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?
Wanneer:
ma, 29. januari 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Lezing marvel vonk: De snaartheorie: consistent raamwerk voor de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?

De twee belangrijkste pijlers van de moderne natuurkunde - de kwantummechanica en de relativiteitstheorie - blijken in extreme situaties niet goed samen te gaan. Zodra we proberen met deze modellen zwarte gaten of de oerknal te beschrijven, stuiten we op allerlei vreemde tegenspraken. Ten minste één van beide theorieën - en mogelijk allebei - is in dergelijke extreme omstandigheden dus niet exact geldig. De snaartheorie is een succesvolle poging om beide ideeën in één breder, consistent raamwerk te vatten.

In deze lezing bespreek ik wat de snaartheorie inhoudt, en waarom die de bestaande problemen oplost. Tegelijkertijd zullen we zien dat dit nieuwe model ook allerlei nieuwe problemen met zich meebrengt, en bespreek ik hoe natuurkundigen proberen ook deze problemen op te lossen. Uiteindelijk komen we terug bij de sterrenkunde: wat leert de snaartheorie ons nu over het heelal, de oerknal en zwarte gaten? Is het mogelijk het model te testen met astronomische waarnemingen? Ook de ideeën van de Nederlandse fysicus Erik Verlinde, recent uitgebreid in het nieuws, komen hierbij ter sprake.

Marcel Vonk is mathematisch fysicus, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek behelst onder meer de snaartheorie, een theorie die allerlei toepassingen vindt in de kosmologie en de studie van zwarte gaten. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast popularisator. In 2011 publiceerde hij het populairwetenschappelijke boek "Snaartheorie"; in november 2017 verscheen zijn nieuwe boek "Zwarte gaten - Gevangen in ruimte en tijd". Ook op de populairwetenschappelijke website www.quantumuniverse.nl zijn veel bijdragen van zijn hand te lezen.

Drie dimensionale doorsnede van de quintic

 


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands