E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Ede: Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaardse intelligentie

Titel:
Lezing Ede: Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaardse intelligentie
Wanneer:
ma, 10. oktober 2022, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Marnix College, Junior Locatie - Ede, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaardse intelligentie

Edwin Mathlener

Dertig jaar geleden kende we maar één ster met planeten: onze zon. Het bestaan van talloze planeten bij andere sterren werd wel vermoed maar ze waren lastig te ontdekken. Nu kennen we duizenden van die 'exoplaneten', waarvan vele nog meer bizar zijn dan we in sciencefiction konden denken. Hoe ontdekken we deze planeten en wat leren ze ons over het ontstaan van sterren en planeten? De overvloed aan exoplaneten maakt de kans op leven elders in het heelal aannemelijk, maar is daar ook ander intelligent leven? Sinds begin jaren '60 wordt er serieus gezocht naar signalen van buitenaardse beschavingen. Astronoom Frank Drake beredeneerde met zijn beroemde formule dat er veel andere beschavingen konden zijn. Maar tot nu toe is er niets gevonden. Zoeken we niet goed of is de kans dat er elders intelligent leven is, niet zo groot? Of is het wellicht verstandig om niet te hard te roepen dat je er bent, zoals de tegenstanders van actieve communicatie betogen? 

Edwin Mathlener is sinds zijn kindertijd in sterrenkunde geïnteresseerd. Als tiener was hij al lid van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Hij heeft zijn in Utrecht sterrenkunde gestudeerd en heeft deze studie in 1988 afgerond. Edwin is niet in de wetenschap terecht gekomen maar uiteindelijk bij een wetenschappelijke uitgeverij, waar hij betrokken is geweest bij de ontwikkeling en implementatie van webapplicaties.
Parallel aan mijn studie en werk is hij altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde. Hij is bestuurlijk actief geweest in JWG, KNVWS, Stichting 'De Koepel' (Later Zenit), Stichting Universum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht.  Daarnaast besteed Edwin zijn tijd aan vele andere interesses en activiteiten en geeft hij af en toe lezingen voor sterrenkundige verenigingen en publiek sterrenwachten. Meer informatie is te vinden op zijn website.

Astronomie en fotografie -- Edwin Mathlener

De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen 6 euro. 

Locatie

Locatie:
Marnix College, Junior Locatie
Straat:
Prins Bernhardlaan 25
Postcode:
6713 MA
Plaats:
Ede
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands
Marnix College, Junior Locatie