E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Ruimteonderzoek in Nederland

Titel:
Lezing Putten: Ruimteonderzoek in Nederland
Wanneer:
ma, 21. november 2022, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Ruimteonderzoek in Nederland

Gerard Cornet

Nederlandse instrumenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het onderzoek van de sterrenhemel, maar ook van de aarde. Bij het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek van SRON worden instrumenten ontwikkeld en gebouwd voor sterrenkundige waarnemingen of metingen aan de atmosfeer en het oppervlak van onze Aarde. Eenmaal geplaatst in ruimtevoertuigen verrichten die hun werk. Gerard Cornet is als stafmedewerker bij SRON nauw betrokken bij de ontwikkeling van kennis in Nederland bij het bouwen van instrumenten voor satellieten. In deze lezing zal hij de belangrijke rol die Nederland in de ruimtevaart speelt aan de hand van voorbeelden illustreren.

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten.  De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 


Gerard Cornet houdt als stafmedewerker bij SRON de internationale ontwikkelingen op het gebied van ruimteonderzoek in de gaten en adviseert de directie en divisiehoofden daarover. Op de middelbare school (het toenmalige Cartesiuslyceum in Amsterdam) is de liefde voor het vak natuurkunde ontstaan. Het feit dat natuurverschijnselen in vaak simpele formules konden worden gevat maakte op hem grote indruk. Op de Vrije Universiteit in Amsterdam is die liefde verder gegroeid. Daar heeft hij als bijvak sterrenkunde gekozen. Zijn afstudeeronderzoek bestond voor een deel uit het verrichten van foto metrische waarnemingen aan de Jupiterplaneten in een kleine sterrenwacht te Zwitserland. In zijn huidige functie hoeft hij die specialistische kennis van natuurkunde niet te gebruiken, wel is een algemene kennis van de natuur- en sterrenkunde is nodig om goed te kunnen beoordelen welk onderzoek interessant en “grensverleggend” genoeg is om aan mee te doen.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands