E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Het Higgsdeeltje

Titel:
Lezing Putten: Het Higgsdeeltje
Wanneer:
ma, 25. april 2022, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing
Lezing Putten: Het Higgsdeeltje

Omschrijving

Maandagavond 25 April 2022 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria een lezing over het ‘Higgsdeeltje’ De lezing wordt verzorgd door deeltjesfysicus Tristan du Pree. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten.  De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

“Ik denk dat we hem hebben”, waren de woorden van CERN-directeur Rolf Dieter Heuer toen hij op 4 juli 2012 de vondst van het Brout-Englert-Higgs-deeltje bekendmaakte.
Mocht het echt om het Higgsdeeltje gaan, zou het één van de grootste ontdekkingen van de afgelopen vijftig jaar zijn. Het Higgsdeeltje helpt verklaren waarom andere deeltjes hun massa verkrijgen. 6 jaar later maakten de wetenschappers van het Europese deeltjeslaboratorium CERN bekend waar iedere na natuurkundige wereld eigenlijk al vanuit ging: het Higgsdeeltje geeft materie massa. Met de deeltjesversneller Large Hadron Collider slaagden de onderzoekers erin om de interactie van het Higgsdeeltje met het zogenoemde topquark te bepalen, een zwaargewicht onder de elementaire deeltjes. Nog weer twee jaar later hebben de ATLAS- en CMS-detectoren op CERN gezien hoe het higgsdeeltje ook naar muonen kan vervallen. Nikhef-onderzoeker Tristan du Pree is als onderzoeker nauw betrokken bij het  ATLAS-experiment.  De slimme data-analysemethodes van Du Pree’s onderzoekgroep hebben dit jaar kunnen aantonen dat het higgsdeeltje ook massa geeft aan het lichtere charmquarkdeeltje.

In deze lezing geeft deeltjesfysicus Tristan du Pree zelf toelichting op deze bijzondere ontdekkingen. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. Coronabewijs /QR-code verplicht.

Tristan du Pree is als wetenschapper verbonden aan het Nikhef het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica. Nikhef is lid van het ATLAS-experiment, één van de detectoren van de Large Hadron Colider (LHC) van het Europese deeltjeslaboratorium CERN. Met zijn team analyseert hij de data van deze detectoren.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands