E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Kometen, Het onbesmette verleden van het zonnestelsel

Titel:
Lezing Putten: Kometen, Het onbesmette verleden van het zonnestelsel
Wanneer:
ma, 27. september 2021, 20:00 h - 22:00 h
Categorie:
Lezing
Lezing Putten: Kometen, Het onbesmette verleden van het zonnestelsel

Omschrijving

Astra Alteria nodigt u uit op maandagavond 20 september a.s. in de Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14 te Putten, voor een lezing van drs. Robert de Jong. Aanvang:20.00 uur. Voor niet-leden is de toegang € 6.

Kometen zijn 'grote stenen met een zichtbare gas en/of stofstaart' die met hoge snelheid door het zonnestelsel vliegen. Zelfs bij de passage van de komeet van Halley in 1910 werd er nog onheil aan toebedeeld maar er was toen wel een commerciële bijsmaak bij. Tegenwoordig kunnen we spectaculaire foto's maken van het landschap van de komeetkern. We zien de scheuren in het oppervlak waar de komeetkern ontstaat. Dit alles heeft nieuwe inzichten gegeven over de wordingsgeschiedenis van de komeetkern en ook van de wordingsgeschiedenis van het zonnestelsel als geheel.

Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNWS als nieuwe erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar hij is nog steeds een ambassadeur van de vereniging. Sinds augustus 2020 is hij erelid van Sterrenvereniging Astra Alteria.