• Home
  • Blog
  • Al 25 jaar sterrenkijken bij Astra Alteria!

Al 25 jaar sterrenkijken bij Astra Alteria!

Wil jij de sterrenhemel een keer bekijken door een telescoop? Dan kan dat!  Op vrijdag 24 februari en zaterdag 25 februari worden de Landelijk Sterrenkijkdagen voor de 47e keer georganiseerd.

Sterrenvereniging Astra Alteria doet ook dit jaar weer mee en je bent vanaf 19:30 uur van harte welkom in en rond Dagactiviteitencentrum “In Goede Aarde": Doesburger Molenweg 8, 6718 TR te Ede. Buiten staan meerdere telescopen en verrekijkers op statief opgesteld. De blikvangers is de Maan die dit weekend als een smalle sikkel aan de avondhemel te zien is. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Het wintersterrenhemel Orion staat prominent aan de hemel met zijn karakteristieke zandlopervorm. In dit sterrenbeeld vind je de Orionnevel, een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. De open sterrenhoop Plejaden is met het blote oog te zien maar geeft door de telescoop en verrekijker een prachtig beeld dat je niet snel zult vergeten. De planeet Mars staat de hele avond aan de hemel, dus de kans om de rode planeet een keer door een telescoop te zien. We duiken ook verder onze Melkweg in en laten je het dubbel cluster in het sterrenbeeld Perseus zien.

Er is een display met verrekijkers waar je uitleg en waarneemtips krijgt. Sterren en sterrenbeelden zullen met een laserpointer worden getoond en benoemd.

Bij de infotafel kun je terecht met al je vragen en binnen is er een doorlopende presentatie over de fascinerende sterrenhemel en wordt via een online planetarium gedemonstreerd hoe je lichtjaren ver gelegen objecten kunt vinden. Op beide avonden vinden demonstraties plaats met een Tellurium en wordt uitgelegd hoe het komt dat we op aarde seizoenen hebben. Ook leggen we de verschillen uit tussen verschillende typen telescopen en laten we zien hoe je een telescoop kunt bedienen.

Jubileum Sterrenvereniging Astra Alteria

Sterrenvereniging Astra Alteria bestaat dit jaar 25 jaar! Tijdens de sterrenkijkdagen besteden weer hier aandacht aan met een korte presentatie over de vereniging en een doorlopende voorstelling met archieffoto’s.

Natuurlijk hopen we op onbewolkt weer, maar ook bij bewolking kun je kennis maken met de sterrenhemel en valt er heel veel te ontdekken.
De toegang is gratis! Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Nadere informatie te verkrijgen bij Michel Jochems (06 41476474). Bezoek ook onze website voor meer informatie: www.astraalteria.nl

Ook op de site van de landelijke Sterrenvereniging veel info! 

Website landelijke sterrenkijkdagen.

Afdrukken E-mailadres