Wie zijn wij?

Sterrenvereniging Astra Alteria is een vereniging voor iedereen die de nachtelijke sterrenhemel fascinerend vindt. Wil je er ook meer van weten? Bij Astra Alteria ben je aan het goede adres. Het motto van Astra Alteria is niet voor niets: "Voor wie (n)iets weet!" Hier is uiteraard direct aan gekoppeld dat je wél graag wat te weten wilt komen van de sterren. Bij ons kun je kennismaken met de astronomie. Of je nu geïnteresseerd bent in de praktische en/of de theoretische kant van deze prachtige wetenschap én op je eigen niveau.

Je eigen oog is je basisinstrument Een hardnekkig misverstand is dat je in het bezit moet zijn van een telescoop voordat je lid kan worden van een sterrenvereniging. Dit is natuurlijk helemaal niet waar. Bovendien heb je geen telescoop nodig om op een leuke en leerzame manier bezig te zijn met de sterrenkunde. Het blote oog is je basisinstument waarmee je al veel ontdekkingen doet. Daarom is een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de wereld om je heen het enige wat je nodig hebt om lid te worden van Sterrenvereniging Astra Alteria.

Astra Alteria in vogelvlucht

Iedere maand verenigingsavond Maandelijks organiseren wij een verenigingsavond, met uitzondering van de zomermaanden en december, in het Parkhotel te Putten of het Marnix College te Ede. Tijdens deze avonden hebben we lezingen over uiteenlopende onderwerpen danwel contactavonden met als doel: leren van elkaar en elkaar leren kennen.

Iedere wintermaand sterren kijken

Gedurende het winterseizoen, van oktober tot/met maart, gaan leden eenmaal per maand waarnemen op vier locaties in de regio, namelijk Putten, Ede, Zeewolde en Eemnes. Tijdens dit waarnemen leer je de sterrenhemel kennen aan de hand van sterrenbeelden en planeten. Sta versteld hoe snel je de sterrenhemel als kompas kunt gebruiken, zoals de zeehelden van weleer. Als extra stimulans is het mogelijk om deel te nemen aan het Waarneemprogramma Astra Alteria (WAA). Zelfstandig of met hulp van een waarneemleider tijdens de waarneemavonden, leer je de objecten uit een module vinden. Als je de objecten uit de module kunt aanwijzen, krijg je na een informeel examen een WAA-certificaat.

Jaarlijkse activiteiten

Als actieve sterrenvereniging zijn wij uiteraard ook aanwezig tijdens de jaarlijkse Nationale Sterrenkijkdagen in maart. De vereniging organiseert minstens 1x per jaar een dagexcursie. Leden krijgen korting op het dagprogramma. Daarnaast organiseren wij ieder jaar in augustus rond het maximum van de Perseïdenzwerm een Star Party. Astra Alteria is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS). Regio Noordwest Veluwe en Gelderse Vallei.

Bestuur

Voorzitter: Sophie van Manen
Penningmeester: Jaap de Rijk 
Waarneemcoördinator Putten: Sophie van Manen
Waarneemcoördinator Ede: Leo Penning
Kenniscoördinator Ede/Putten: Leo Penning
Promotor: vacant Webcarecoördinator: vacant

Bekijk ook onze videopromotie:

Afdrukken E-mail